Васил Василев Арх. Дора Иванова, която стартира възстановяването и реставрирането на 

...
Васил Василев Арх. Дора Иванова, която стартира възстановяването и реставрирането на 
Коментари Харесай

Възродителката на „Бузлуджа“ се бори за приза „Будител на годината“

Васил Василев 

Арх. Дора Иванова, която започва възобновяване и реставрирането на  комунистическия паметник  на връх „ Бузлуджа “ попадна в класацията за „ Будител на годината “, проведена от БНР. Архитектката от дълго време „ възкресява “  емблемата на един от най-мракобесните интервали в историята ни. Припомняме, че признакът на тоталитарния режим ще бъде отворен за гости през 2023 г. 
Иванова се състезава с още деветима за наградата за 

национален будител през 2022 година,

 а церемонията по награждаването ще бъде на Деня на националните будители 1-ви ноември. Според регламента, наши сънародници дават оферти кой да грабне премията. След това специфична комисия отсява десетте най-достойни съгласно нея кандидатури. Сред членовете на журито са някогашният ръководител на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, инициаторката на състезанието – журналистката Ива Дойчинова, която към този момент се изрече пристрастно към реставрирането с държавни пари на мракобесния комунистически знак, както и сътрудниците ѝ Добрина Чешмеджиева от Българска национална телевизия и Светослав Иванов от БТВ. 
В последна сметка те са решили, че с един от най-светлите български празници трябва  да бъде привързан признакът на социализма, който разделя нацията. Вместо сходни позорни пантеони на тоталитаризма да бъдат демонтирани и изхвърлени, през днешния ден те се реанимират и не престават да хвърлят леке върху устрема към евроатлантизъм на страната ни. 

За всеки от претендентите за „ Будител на годината “ има малко обобщение. Вижте по какъв начин е показана реставраторката на „ Бузлуджа “ арх. Иванова:   

От 2015 година тя е

истински обединител

в идеята – монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. Дора е една от 10-те персони, номинирани от слушателите на БНР и определени от журито (проф. Огнян Герджиков, доктор Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова), които белязват 2022-ра със своята будителска активност.
Откакто написва дипломната си работа на тематика – реставрацията на паметника на връх Бузлуджа, тя съумява да сплоти учени, откриватели, непознати и родни фондации, културната общност, общини, с цел да приключи дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се възнамерява да отвори за гости напролет на 2023-а – след десетилетия съсипия и занемареност.
А Бузлуджа е от тези Nonuments по света, които будят любознанието на извънредно доста младежи и с работата си Дора промени имено това – битността и усещането за монумента, като го върна назад на хората.

Останалите претенденти за будители са преподавателят по компютърни науки в Цюрих проф. Марин Вечев, цигуларят Георги Калайджиев, програмата " Артисти за деца " в Широка Лъка, Иво Ценов и Тенко Николов - меценати от SiteGround, артистът Александър Алексиев, фондация " Живот със синдром на Даун ", учителят по история Димитър Гилев, Макс Грувиц и Елина Желева от BG4UA - софтуерна и новаторска общественост в България, Турхут Исмаил - строителен бизнесмен от Несебър, който реставрира православни храмове.

Номинацията на Дора Иванова е противоречива,

тъй като противоречив и неразбираем остава и до през днешния ден целият план с реставрирането на чинията – дали ще бъде показан достоверно като знак на един античовешки режим или ще бъде следващия захаросан спомен за „ светлия комунизъм “. Но с цел да се стигне до тук, би трябвало да се помни, че главен принос имат две също много съмнителни фигури от сегашния политически живот: 
- актуалният културен министър Велислав Минеков, който предходната есен, макар публичното отрицание  даде на паметника статут на обект с национално значение;
- някогашния културен министър Наско Атанасов, който отпусна съвсем 300 хиляди лева национални пари за реставрирането на мрачния знак.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР